Dažnas pirkdamas žuvį parduotuvėje ar turgavietėje, užduodate klausimą: ar šviežia žuvis? Na, koks prekybininkas jums pasakys teisybę? Visada išgirsite panašų atsakymą: pas mus senos nebūna, arba – vežta vakar. Nors prieš tai žuvis, kad labiau blizgėtų, buvo ištepta aliejumi. Joks prekybinkas jums nepasakys, kad nepirkit šiandien žuvies, ryt atveš šviežios. Tad belieka pasikliauti savo nuojauta, arba žuvį rūkinti patiems. Ir svarbiausia, pramoniniu būdu rūkinta žuvis niekada skoniu neprilygs jūsų namie išrūkytai.
Tad tiems, kas linksta link antro varianto – rūkintis patiems, siūlau šį šalto rūkymo skumbrės receptą. Čia reikės apsiginkluoti kantrybe, nes iki galutinio produkto skanavimo praeis 5 dienos.
Iš vakaro pasiruošiame marinatą. Į verdantį vandenį sudedame žemiau išvardintus ingredientus ir, užvirus turiniui, išjungiame ir leidžiame marinatui atvėsti.
Marinatas:
– 1L. vandens;
– 50 g. druskos;
– 30 g. cukraus;
– Įvairių pipirų žirnelių, lauro lapų.
Man 5 kg. skumbrių reikėjo apie 6L. marinato. Viskas priklauso nuo indo, kuriame užmerksite žuvį.
Ryte, prieš rūkinant skumbrę, išėmę iš marinato, valandą palaikykite, kad skystis nuo jos savaime nudžiūtu nuo žuvies paviršiaus, tik tada kabinkite į rūkyklą. Šį kartą į “Abas” rūkyklą sukabinau 10 skumbrių, bet prie didelio noro į ją tilptų kelis kartus daugiau.
Kadangi temperatūra lauke jau gerokai nukritusi, tai mano rūkinimo procesas su tarpais užtruko lygiai dvi paras, vasarą jis ženkliai trumpesnis ir trunka apie 18val. Viso rūkinimo metu išdeginau 4 pilnai užkrautus šalto dūmo generatorius.
Tai tie, kas gerai skaičiuoja, nesunkiai suskaičiuosite, kad nuo proceso pradžios praėjo 3 dienos.Bet tam, kad skumbrė atskleistų tikrą savo skonį, reiks luktelt dar pora dienų iki jos skanavimo. Tos kelios dienos reikalingos tam, kad susivienodintų skonis, nurimstų aromatai.
Tiems, kam bent kartą teko skanauti namie rūkintos žuvies pritars man, kad ji ženkliai skoniu lenkia perkamą parduotuvėse ar turguose. Tad jums malonaus nuotraukų žiūrinėjimo, o mes einame valgyti žuvies…
Jūsų komentarai