Nesuklysiu teigdamas, kad tai bus pirma Riebaus katino apžvalga apie maistą, kuris, skirtingai nei prieš tai šimtuose apžvalgų, buvo patiektas ne maitinimo įstaigoje, o pristatytas į namus.
Neatskleisiu nieko naujo kalbėdamas apie tokią paslaugą, kaip maistas į namus šventiniam vakarėliui. Pasiūla tokia didelė, kad norint pasirinkti, kartais tenka pasukti galvą. Nes nuotraukos, o prie jų gražūs tekstai mums taip susuka galvas, kad pasirinkti pasidaro sudėtinga.
Tad jūsų dėmesiui, kaip renkuosi aš – Riebus katinas.
Žinoma, kad paieškas pradedu nuo pažįstamų apklausos, kas kur ką panašaus užsakinėjo ir kokios būtų rekomendacijos. Kadangi aplinka su patarimais nelabai padeda, tenka pačiam atsirinkti maisto tiekėją šventiniam vakarėliui.
Interneto platybėse pasiūla tokia didelė, kad jei užsakysite iš kiekvieno maisto tiekėjo po vieno kąsnio sumuštinį, jų pakaks „Žalgirio“ arenoje susirinkusiems krepšinio sirgaliams pamaitinti. Taip taip, toks jausmas, kad kas antras Lietuvoje tik ką ir daro, kad gamina vieno kąsnio užkandėles.
Tad norėdami susiaurinti pasiūlos ratą mes atmetame tuos, kurie gamina maistą namuose. Toks sprendimas pagrįstas dviem kriterijais: nėra galimybės patikrinti švaros gamybos vietoje, antras ne ką mažiau svarbus – nėra galimybės paskanauti gaminamo maisto. Sutikite – kad ir kokios gražios būtų nuotraukos, patiekalų nei pauostysi, nei paragausi.
Taip apkarpę galimų maisto tiekėjų sąrašą jame paliekame tik kavines ar restoranus, kurie be maisto ruošimo šventėms pagal užsakymus dar ir kasdien maitina žmones. Kad įsitikintumėte, ar skaniai gamina, nereikia užsakinėti kelių vieno kąsnio užkandžių. Apsilankote, užsisakote maisto iš to, kas siūloma jų meniu, ir patikėkite senu vilku – skonis niekuo nesiskirs nuo tų patiekalų, kuriuos jie pagamins jūsų šventei.
Tad apsilankote, paskanaujate, įvertinate švarą maitinimo įstaigos salėje, nes ji taip pat bus atspindys to, kas yra virtuvėje. Ir jei patirti momentiniai įspūdžiai jūsų neišgąsdina – jūs užsisakote.
Dar viena esminė detalė, į kurią privalote atkreipti dėmesį darydami panašų užsakymą, tai maisto pristatymas į namus. O idealiausia būtų, kad jums dar ir serviruotų stalą, viską gražiai išdėliodami.
Manau, ne vienai poniai teko siųsti vyrą parvežti maisto pagal užsakymą. Jis į viską pažiūrėjo „atsakingai“, kai kuriuos padėklus mašinoje net prisegė saugos diržais. Kitus padėklus sudėjo vieną ant kito, nes automobilis neguminis ir ant stogo nesukrausi, o ir suprask – maistas apsaugotas maistine plėvele, į kurią įsukti padėklai.
Ir ką jie jums parveža? Kažkas nuo kratymosi mašinoje sukrito į vientisą masę ir nelabai besiskiria nuo naminių salotų, o sumuštinukai susibėgę į vieną vietą ir pavirtę vientisu pyragu. Jums lieka tik greit išsinerti iš šventinės suknelės ir vėl virtuvėje atkurti tai, ką matėte nuotraukose…
Jei pradėjote skaityti tekstą ir dar neperžiūrėjote nuotraukų, siūlau jas dabar apžiūrėti ir įvertinti tą mažytę pasaką, kurią ne tik mano, bet ir jūsų namuose gali sukurti „Čikeninė“ kolektyvas.
Jei šventėje šurmuliuos mažieji jos dalyviai, tai jų valgyti primygtinai neteks įkalbinėti. Manau, jie patys užsimanys paskanauti mažų spalvotų mėsainių. Kaip man minėjo „Čikeninės“ darbuotoja, bandelės nuspalvintos natūraliais burokėlių dažais.
O dabar trumpai apie stalo turinį. Be mėsainių ant stalo puikavosi ir krevetės tempuroje su saldžiarūgščiu padažu, kruasanai su parmos kumpiu ir figų džemu, dar buvo kruasanai su mocarelos sūriu, saulėje džiovinti pomidorai ir pesto padažu, visai vykusi brusketa su čiorizo dešra, saulėje džiovintų pomidorų ir varškės užtepelė, brusketa su silkės kapotiniu, Cezario salotos su traškiu čederio sūriu ir naminiu padažu.
Viliojo ir nedideli iešmeliai: traškus vištienos kamuoliukas, pomidoras, mozarelos sūrio rutuliukas ir alyvuogės, tortilijų suktinukai su rūkyta lašiša, šviežių ir raugintų agurkų užtepelė, tortilijų suktinukai su Parmos kumpiu, rikotos sūris, figų džemas, tortilijų suktinukai su pikantišku slyvų ir „Džiugo“ sūrio įdaru, vaisių iešmeliai, jūros dumbliai „Wakame“ su keptomis krevetėmis, traškūs krepšeliai, įdaryti vištiena, vynuogėmis ir poru, traškūs krepšeliai, įdaryti varškės sūrio rutuliukais, padengti juodaisiais sezamais, traškūs užkandžiai (krevetės, mocarelos sūris, svogūnų, kalmarų žiedai, rikotos sūris su Chalapos paprika.
Kaip jums toks sąrašas? Jei neklystu ir Katinienė nemelavo, viskas kainavo apie 200 eur. Atvažiavo su savo indais, padėkliukais, stoveliais, papuošė stalą. Kitą dieną susirinko indus. Ne pačiam vežti, nei galvą sukti, kaip ant stalo gražiau sudėti.
Maistas šviežias, be jokių abejonių, gamintas būtent tą dieną. Išties vykęs pasirinkimas.
Paklausite, kokiam svečių kiekiui? Jei kompanijoje tik du Riebūs katinai, tai šio stalo turinio per akis – 20 žmonių, bet jei yra ir daugiau katinų apetitu pasižyminčių žmonių, šį meniu teks padidinti dar keliais patiekalais.
Ne kartą esu sulaukęs iš skaitytojų klausimų, kokią įmonę, teikiančią panašias paslaugas, galėčiau rekomenduoti. Gėda prisipažinti, kad iki šiol net neturėjau, ką pasiūlyti. Vis kažkas netikdavo – jei užsakymo dieną aptartas kiekis ir atitiko mūsų lūkesčius, tai pasiėmę maistą suprasdavome, kad porcijos pernelyg mažos. Arba kepti mėsos užkandžiai būdavo gaminti ne tą pačią dieną, ir paniruotė virtusi gumine. Jei paruošti užsakymą užsiima viena moterėlė, tai tikėtina, kad ji jį pradės ruošti iš vakaro ir gavę nelabai kokius patiekalus galėsite kaltinti tik save.
Nesiplečiant – didžiausios rekomendacijos mažai įmonei „Čikeninė“. Kadangi ji yra Kaune, belieka man atrasti panašių perliukų ir kituose miestuose. Tad jei kažką panašaus atrasiu, pažadu nenuslėpti, o būtinai pasidalinti ir su jumis.
Raudondvario pl. 78, 47182 Kaunas