Ar žinote kiek šiais laikais kainuoja banketas restorane?

Kadangi Lietuvoje esu aplankęs virš kelių šimtų maitinimo įstaigų, ir apie jas esu parašęs, dažnai sulaukiu paklausimų, kur skaniai pavalgyti viename ar kitame mieste.
Sunkiausia buvo atsakyti mamai, kuri, paskambinusi vieną rytą, pareiškė norinti šventę švęsti viename iš Klaipėdos restoranų.
Peržiūrėjęs savo apžvalgų puslapį, mintyse permetęs vidines tų maitinimo įstaigų, kurių maistą buvau įvertinęs 5/5, erdves, supratau, kad labai ir neturiu iš ko parinkti. Visa esmė – pobūviui reikia atskiros salės, kurios daugelis iš mano išgirtų restoranų neturi.
Tad paminėjęs mamai du galimus variantus, pirmiausia ją nusivežiau į „Eldorado“ restoraną.
Mama, kaip tikra banketų užsakymo profesionalė apžiūrėjusi ir įvertinusi restorano interjerą bei išsiaiškinusi, kurioje vietoje jam būtų ruošiami stalai, nepuolė derinti meniu – pirmiau panoro paskanauti čia gaminamo maisto.
Ir, skirtingai nei daugelis kitų, išvengė klaidos „pasimauti ant rekomendacijų. Nustebsite, bet mano mama jau tokia – nesvarbu, kad šio restorano maistą aš pats rekomendavau ir dar atlydėjęs ją toliau jį gyriau.
Siūlau ir jums iki galo nepasikliauti rekomendacijomis – norėdami užsakyti banketą visada maistą testuokite patys. Vienam skanu, o kitam gali būti šiaip sau.
Kuo ilgiau mama vartė meniu, tuo labiau jos veido išraišką keitė nuostaba. Ne kainos ją stebino – žvelgdama į meniu surašytus patiekalus ji visų pirma bandė sudėlioti juos ant banketinio stalo.
Matydamas, kad ji grimsta į apmastymus ir visai pamiršo, jog norėjo padegustuoti restorane ruošiamo maisto, patiekalus išrinkau savo nuožiūra.
Šviežios salotos su krevetėmis, citrusinių vaisių file, paskanintos žolelių aliejumi – 8,90€
Mamai patiektos krevečių salotos kiek pakėlė nuotaiką: žaismingos spalvos, „išlukštenti“ citrusiniai vaisiai salotoms suteikė ne tik gražesnio atspalvio, bet ir pagyvino salotos. Tailandietiška sriuba, kurią pats valgiau, mamos visai nesudominau, nors ir paminėjau, jog tai viena iš skaniausių panašių sriubų, valgytų Lietuvoje.
Tailandietiška sriuba su midijomis, krevetėmis bei grill daržovėmis – 5,90€
Vištienos vėrinukas galutinai suminkštino mamos širdį, ir ji jau buvo bepradedanti garsiai skaičiuoti svečius, narstyti jų kelionės maršrutus iki šio restorano.
Vištienos kumpeliųmėsos iešmelis su šviežiomis daržovėmis – 8,90€
O aš, džiaugdamasis, kad nenuvyliau mamos, mėgavausi mėsainiu, prie kurio vienintelis, kas netiko, tai paprastas pomidorų padažas. Visgi prie tokio karališko mėsainio su dideliu jautienos maltiniu aš norėčiau matyti kažką pagaminto šio restorano virtuvėje.
Mėsainis su jautienos maltinuku, skrudinta šonine, čederio sūriu, daržovėmis, karamelizuotais svogūnėliais, patiekiamas su gruzdintomis bulvių grotelėmis – 7,90€
Nors mama po vištienos vėrinukų jau žegnojosi daugiau nieko skanauti nebenorinti, aš išmečiau dar vieną kozirį.
Prisipažinsiu – šiame restorane nesu valgęs amerikietiškų blynelių, bet kažkodėl pamaniau, kad jie turėtų padėti mamai apsispręsti.
Amerikietiški mini blyneliai su karamelės padažu ir šviežiomis uogomis – 5,50€
Mažyčiai blyneliai, gardinti karameliniu padažu, buvo lyg daug mažyčių saldžių nuodėmėlių vienoje lėkštėje.
Tad gurkšnodami kavą ir laukdami restorano vadovės, kad aptartume banketo detales, mes dėl maisto kokybės buvome jau ramūs. Mamos testą restorano virtuvė praėjo puikiai.
O restorano vadovė atnešė dar ir specialų banketams skirtą meniu. Jį vartydama mama ir matydama dar didesnį pasirinkimą, visai pamiršo, kad planavome apžiūrėti dar vieną restoraną.
Išsirinkusi silkutę, vieno kąsnio sumuštinius, kelių rūšių salotas, aptarusi kelis galimus pagrindinių patiekalų variantus, mama galutinai įsidrąsino ir mestelėjo klausimą: o sterką ar įdarytumėt?
Mano didelei nuostabai, restorano vadovė tik pasiteiravo, ar didelio sterko norėsime.
Jūs ką – rimtai? Įdarysite sterkiuką pagal senas tradicijas, kuriam akytes atstos alyvuogės, o nugarėlę puoš citrinos pelekai?
Ties tuo mama galutinai apsisprendė nebeieškoti nieko kito ir rinktis šį restoraną, kuriame ne tik stalą puoš įdaryta žuvis, bet ir bus gyva muzika.
Reziumuoju nebesiplėsdamas. Užkandžiai ir karštieji patiekalai 25 žmonių kompanijai kainuos apie 800€. Nežinau, kaip jums, bet man asmeniškai tai nedidelė suma įvertinus tai, kad bus pavaišinti 25 svečiai ir niekam nereikės prisidėti prie maisto gamybos, jau nekalbant apie produktų supirkimą.
Dar vienas pliusas – užsakę įdarytą žuvį, banketui nemokamai gavome gyvos muzikos. Juokauju – dėl tokio sandorio, kaip supratau, didesnei kompanijai tai lyg ir įskaičiuota.
Malonus faktas, kad restorano vadovė profesionaliai peržiūrėjo mamos pageidavimus ir netgi juos kiek „apkarpė“. Taip taip – ji sumažino užsakymą. Manau, ji iš tų, kuri neturi tikslo sukrauti ant stalo tiek, kiek telpa, o išvykstantiems svečiams užsakyti papildomą taksi, į kurį sukrautų kalnus vienkartinių indų su likusiu maistu. Gero restorano tikslas turėtų būti patiekti tiek šaltų patiekalų, kad jų liktų minimaliai. Nes reikalui esant vakaro eigoje visada galima pildyti šviežiai pagamintais užkandžiais.
Na, o pabaigai atskleisiu vieną visiems žinomą gudrybę. Jei esate taupus ir norite maksimaliai sumažinti banketo išlaidas, paprašykite kad karštus – pagrindinius patiekalus – patiektų vos svečiams susirinkus ir tik susėdus prie stalų. Tada garantuotai šaltų užkandžių lėkštės išliks ilgiau pilnos ir negadins bendro stalo vaizdo. O nurinkę nešvarias karštų lėkštes patiektų šaltiems užkandžiams skirtas lėkštutes.
Na, o picos išsinešimui paėmėm times kas su mumis tą dieną nesilankė Eldorado restorane…
Pica su karamelizuotais burokėliais – 7,60€
Serano pica – 7,60€