Riebus katinas
  • Pradžia
  • Apžvalgos
  • Įdomybės
    • Verta žinoti
    • Laisvalaikis
    • Rašo skaitytojai
    • Maitinimas Lietuvos ligoninėse, mokyklose, darželiuose
    • Ką slepia produkto pakuotė ?
    • Kam mest, o gal nepastebės ir išpirks ?
  • Receptai
    • Visi receptai
    • Užkandžiai
    • Salotos
    • Sriubos
    • Karšti
    • Desertai
    • Pica
    • Vaistažolės
  • Prasčiausias LT patiekalas
    • Prasčiausias patiekalas 2023
    • Prasčiausias patiekalas 2022
    • Prasčiausias patiekalas 2021
    • Prasčiausias patiekalas 2018
    • Prasčiausias patiekalas 2017
  • Pavaišink senjorus cepelinais
Rezultatų nėra
Rodyti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Apžvalgos
  • Įdomybės
    • Verta žinoti
    • Laisvalaikis
    • Rašo skaitytojai
    • Maitinimas Lietuvos ligoninėse, mokyklose, darželiuose
    • Ką slepia produkto pakuotė ?
    • Kam mest, o gal nepastebės ir išpirks ?
  • Receptai
    • Visi receptai
    • Užkandžiai
    • Salotos
    • Sriubos
    • Karšti
    • Desertai
    • Pica
    • Vaistažolės
  • Prasčiausias LT patiekalas
    • Prasčiausias patiekalas 2023
    • Prasčiausias patiekalas 2022
    • Prasčiausias patiekalas 2021
    • Prasčiausias patiekalas 2018
    • Prasčiausias patiekalas 2017
  • Pavaišink senjorus cepelinais
Rezultatų nėra
Rodyti visus rezultatus
Riebus katinas
Rezultatų nėra
Rodyti visus rezultatus

Kas sveikiausia maisto kepimui

Įdomybės, Verta žinoti
Skaitoma: 2 min
0 0
A A
Kas sveikiausia maisto kepimui
36
Žiūrėjo

Diskutuojant apie maisto produktų kainų šuolius pirmiausia apkalbamas yra aliejus. Ne aš vienas girdėjau panašų klausimą: ar matei kaip pabrango aliejus?

Brango, na ir kas?

Nors mūsų sveikatai geriausi maisto ruošimo būdai yra – troškinimas, bei virimas, mes taip pat linkę organizmą palepinti ir kepiniais.

Tad šį kartą norėčiau pasidalinti mintimis apie riebalus, ant kurių maistą kepti yra sveikiausia.

Aš iš vaikystės pamenu, kad pagrinde tėvai, bei seneliai kepimui naudodavo kiaulių taukus, kartais sviestą. Šie produktai bėgant metams iš mūsų virtuvės buvo išstumti įvairiausių rūšių aliejų.

Ir pagrindinis, daugelio su pasididžiavimu pristatomas, yra alyvuogių aliejus. Nors jis kepimui visiškai netinkamas, dėl to, kad taip vadinama smilkimo temperatūra alyvuogių aliejaus yra žemesnė, nei kitų riebalų šaltinių. Alyvuogių aliejus pradeda irti prie 90 laipsnių. O kai ką nors mes kepame temperatūra dažniausiai pasiekia 170 laipsnių ir aukštesnę. Tad alyvuogių aliejus tokioje temperatūroje oksiduojasi ir tampa toksišku.


Suprantu, kad daugelis esate prisiskaitę apie alyvuogių aliejaus naudingas savybes sveikatai. Ir jos yra teisingos. Tad norint, kad jūsų organizmas alyvuogių aliejų įsisavintų teisingai, šį aliejų naudokite salotų, troškinių, ar jau paruošto maisto gardinimui.

Taip pat žemą smilkimo temperatūra pasižymi ir daugelio naudojamas saulėgrąžų aliejus, kuris turi daug polinesočiųjų riebalų, yra labai nestabilus, ir kepimui nėra tinkamas.

Bet jei nuspręsite savo įpročių nekeisti, o ir toliau kepdami maistą naudosite saulėgrąžų aliejų, tada kepimui naudokite tik rafinuotą saulėgrąžų aliejų. Rafinavimas, tai procesas, ko pasekoje aliejus pasidaro tinkamesnis kepimui.

Tam, kad atskleisčiau paslaptį koks riebalas labiausiai tinka kepimui. Pasiūlysiu jums namie padaryti mažyti eksperimentą.

Į įkaitintą keptuvę įdėkite kiaulės lašinių juostelę, saulėgrąžą, alyvuogę, ir stebėkite koks procesas su jais vyks jiems gulint kaistančioje keptuvėje.

Saulėgrąža ir alyvuogė pradės svilti, o kiaulės lašinys ims lydytis.

Tad čia jums ir atsakymas, kodėl aš asmeniškai kepimui naudoju kiaulės taukus.


Bet kai kepu žuvį, kiaulių taukus keičiu lydytu sviestu. Iš lydyto sviesto pašalintos priemaišos, laktozė, papildomas vanduo, kurie paskatintų oksidacinį procesą kepimo metu.


Daug cholesterolio yra paprastame svieste. Tad dažnai valgant kepinius keptus ant paprasto sviesto jūsų organizme gali padidėti blogojo cholesterolio koncentracija.

Bet kokiu atveju tai tik mano mintys apie tai kas tinka mano šeimai, bet pamaniau, kad gal tai tiks ir jūsų ratui.

Jūsų komentarai
Ankstesnis

Restorane už salotas sumokėjus 14 eurų, norėtųsi klaidų lėkštėje nematyti

Sekantis

Po tokios padavėjos frazės vos neišvirtau iš kėdės

Gal patiks?

Kokią kartą užauginsime taip maitindami vaikus mokyklose?
Įdomybės

Kokią kartą užauginsime taip maitindami vaikus mokyklose?

2023-09-28
5.1k
Pastebėkite skirtumą: tik 1 iš 100 žmonių per 20 sekundžių gali pastebėti 7 skirtumus tarp vaizdų. Pabandykite dabar jūs!
Įdomybės

Pastebėkite skirtumą: tik 1 iš 100 žmonių per 20 sekundžių gali pastebėti 7 skirtumus tarp vaizdų. Pabandykite dabar jūs!

2023-09-28
18
Ieškokite ir įminkite galvosūkį: turite aštrias akis, jei per 6 sekundes galite rasti obuolį paplūdimyje
Įdomybės

Ieškokite ir įminkite galvosūkį: turite aštrias akis, jei per 6 sekundes galite rasti obuolį paplūdimyje

2023-09-27
2.5k
Transporto stygius ar tiesiog perėjimas prie ekologiškos produkcijos?
Įdomybės

Transporto stygius ar tiesiog perėjimas prie ekologiškos produkcijos?

2023-09-26
394
Sekantis
Po tokios padavėjos frazės vos neišvirtau iš kėdės

Po tokios padavėjos frazės vos neišvirtau iš kėdės

  • Apie Riebų katiną
  • Svetainės taisyklės
  • Privatumo politika
  • Susisiekime

© 2023 Riebus katinas | Visos teisės saugomos

Rezultatų nėra
Rodyti visus rezultatus
  • Pradžia
  • Apžvalgos
  • Įdomybės
    • Verta žinoti
    • Laisvalaikis
    • Rašo skaitytojai
    • Maitinimas Lietuvos ligoninėse, mokyklose, darželiuose
    • Ką slepia produkto pakuotė ?
    • Kam mest, o gal nepastebės ir išpirks ?
  • Receptai
    • Visi receptai
    • Užkandžiai
    • Salotos
    • Sriubos
    • Karšti
    • Desertai
    • Pica
    • Vaistažolės
  • Prasčiausias LT patiekalas
    • Prasčiausias patiekalas 2023
    • Prasčiausias patiekalas 2022
    • Prasčiausias patiekalas 2021
    • Prasčiausias patiekalas 2018
    • Prasčiausias patiekalas 2017
  • Pavaišink senjorus cepelinais

© 2023 Riebus katinas | Visos teisės saugomos

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist